Roligare vardagsmat

Roligare vardagsmat

Sugen på lite variation i köket? Här är fem överraskande kul recept. 

Att vardagen ersätter lata dagar i hängmattan brukar betyda att maten också ändrar skepnad. Från avancerade grillövningar till snabbstekta fiskpinnar. Varför inte testa ett mellanting i år? Vardagsmat med en twist. Här bjuder vi på fem överraskande kul recept.

 

 

Köttbullar, mos och ... päronsås

4 personer

 

Ingredienser:

3 päron

2 dl matlagningsyoghurt 

1 1/2 tsk mald ingefära

1/2 tsk salt 

1/2 krm peppar

 

Gör så här:

1. Skala, kärna ur och riv päronen grovt på rivjärn. Spara ett till garnering.

2. Blanda päronrivet med matlagningsyoghurten. Krydda med salt och peppar samt ingefära.

 

3. Servera såsen till köttbullar och mos. Skär ett päron i klyftor som garnering.

 

 

Spagetti, köttfärssås och ... kryddpeppar

4 personer

 

Ingredienser:

0,5 tsk salt

1 msk smör

2 dl vatten

3 msk balsamvinäger

2 st vitlöksklyftor

1 st köttbuljongtärning

2 st rödlökar

2 msk kinesisk soja

2 dl  lätt crème fraiche

2 tsk mald kryddpeppar

4 msk skånsk senap

1 krm nymald svartpeppar

400 g bland- eller nötfärs

 

Gör så här:

1. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken.

2. Fräs löken i smör i en gryta. Lägg ner färsen och stek tills den är smulig och har fått fin färg.

3. Tillsätt vinäger, soja, senap, buljongtärning, vatten, krydd- och svartpeppar och salt. Låt koka ca 10 min.

4. Rör i crème fraiche och låt koka upp. Strö över persilja och servera med pasta och broccoli.

 

 

Pasta, kyckling och ... saffran

4 personer

 

Ingredienser: 

4 st färska kycklingfiléer

5 dl crème fraiche

1 paket saffran

2 st fiskbuljongtärning 

1 dl vitt vin

2 nävar stora räkor

1 st röd paprika

 

Gör så här:

1. Lägg crème fraiche, saffran, buljongtärning och en skvätt vin i en gryta och värm.

2. Bryn kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnsfast form och stick i en stektermometer. Sätt i formen i ugnen tills kycklingen är 72 grader. 

3. Koka pastan. Räkorna kan du grilla i grillpanna eller låta bli varma i såsen.

4. Lägg upp pastan på tallrikar, toppa med kycklingfilé i skivor och grillade räkor. Slå över saffranssåsen och strö på paprikabitar.

 

 

Ris, fisk och ... parmesanost

4 personer

 

Ingredienser: 

600 g (vit) fiskfilé

vetemjöl

2 ägg

100 g riven parmesanost

1 dl hackade solroskärnor

1 dl havregryn

1 kruka grovhackad basilika

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk smör

  

Gör så här:

1. Dela (den tinade) fisken i stora bitar. Vänd fisken i mjöl och sedan i uppvispat ägg.

2. Blanda osten med solroskärnor, havregryn, basilika, salt och peppar. Vänd fisken i ostblandningen.

3. Stek i smör på medelhög värme, några minuter på varje sida.

4. Servera med ris, grönsaker, en rejäl citronklyfta och yoghurtsås (yoghurt, pressad vitlök, salt, peppar och sweet chilisås). 

 

 

Råraka med .... räkor och avokado

 

Ingredienser:

 4-5 potatisar

3 morätter

1 zucchini

flingsalt och nymalen svartpeppar

smör till pannan 

 

Marinerade räkor:

Ca 400 g skalade räkor, färska eller i saltlag

1 dl olivolja

½ dl vit balsamvinäger 

1 vitlöksklyfta, pressad

flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här: 

1. Skala räkorna eller låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Blanda olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar till marinaden. Lägg ned räkorna. Ställ kallt fram till servering. 

3. Skala och riv potatis och morötter grovt. Riv zucchinin grovt och krama ut så mycket vätska som möjligt med handen. Blanda samman i en bunke. Salta och peppra.

4. Hetta upp en panna med en rejäl klick smör. Tillsätt de rivna grönsakerna och stek flera mindre rårakor i 4-5 minuter eller en stor i 5-6 minuter på varje sida.

5. Tryck och pressa lite med stekspaden under tiden så att vätskan kommer ut. Den stora rårakan kan man vända med hjälp av en tallrik.

6. Skala, kärna ur och skiva avokadon. Häll räkorna över den färdiga rårakan och servera med avokadoskivor.