Nyttiga lärdomar från projektet No plastic bags

Nyttiga lärdomar från projektet No plastic bags

Miljontals plastpåsar lämnar köpcentrat Strömpilen varje år. Vi kände att vi ville ta ansvar för miljön med något som vi kan påverka, därför slutade fackhandelsbutikerna med plastkassar och vi hoppas att fler ska följa vårt exempel.

Plastkassen finns överallt runt omkring oss, en shoppinglördag kanske du går hem med fyra-fem stycken, du får nya i varje butik, små som stora, kulörta, vita. Globalt är plastpåsen inget annat än en fruktansvärd miljöförstörare som drabbar djur och natur då det tar flera hundra år för naturen att bryta ner en plastpåse.

Se video ›

Vi beräknar att 4 500 000 plastpåsar lämnar huset varje år, men nu är det alltså slut med det.  Strömpilen vill nu uppmuntra kolleger i hela Sverige att följa Strömpilens exempel;  flera köpcentrum och stadskärnor har påbörjat och visat intresse för att följa Strömpilens exempel.

Vi vill uppmuntra våra kunder att använda en återanvändningsbar väska när de handlar, men som ett komplement kommer det finnas miljöcerifierade papperskassar att köpa. Dessa kassar är tillverkade av det material som bäst uppfyller de samlade kraven på minskad miljöbelastning.

En utvärdering av Strömpilen Köpcentrums första plastkassefria halvår

Det var så lätt - och blev så rätt

Hur gick det? Intresset att få information är stort, från detaljhandelskoncept, handelsplatser, media, forskare, studenter, producenter och återförsäljare. Därför har vi sammanställt denna rapport som översiktligt beskriver utfallet av No Plastic Bag konverteringen. Fr o m 11 oktober 2008 slutade Strömpilen, som första svenska handelsområde, att ge kunderna kostnadsfria engångspåsar i sällanköpsbutikerna. Kommunikationen har fokuserat på att uppmuntra till att använda flergångsväska. Som ett komplement finns det ekologiska papperskassar till försäljning. De finns i tre storlekar med gemensam layout. Läs om vad kunderna tycker, vad butikerna tycker och vad miljön besparats här intill. Alla underlag finns i sin helhet på www.strompilen.se. Förändringen inleddes som ett projekt på ett halvår, men nu efter dess utgång har det inte funnits några som helst tveksamheter. Givetvis blir det permanent. Med andra ord - det har gått bra. Jättebra. 
/ Ann Werner, Centrumledare Strömpilen.

Läs mer 

Utvärdering "No plastic bags" (*.pdf)
LCA-analyser Hållbara bärkassar (*.pdf)

Plaspåsefakta

 • Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en traditionell plastpåse.
 • Det tar 10 -20 år för naturen att bryta ner en nedbrytningsbar plastkasse.
 • Det tar 10 - 40 dgr för naturen att bryta ner en fullt komposterbar påse.
 • 80% av allt skräp i haven kommer från land. 90 % av detta är plast.
 • Plastavfall dödar varje år minst 100 000 fåglar, sälar och andra havsdjur. I en död val fann man 800 kg plast i magen.
 • Det finns sex ggr mer plastpartiklar än det finns plankton i Stilla Havet.
 • Varje vuxen svensk använder ca 300 plastkassar per år.
 • Varje plastpåse används i genomsnitt i 12 minuter.
 • En av 200 plastpåsar återanvänds en gång.
 • 70% av svenskarna vill förbjuda plastkassen.
 • Om alla svenska hushåll skulle använda komposterara påsar till hushållssoporna skulle koldioxidutsläppen minska med 24 500 ton per år.

* Räkneverket på startsidan kommer från www.reusablebags.com. 

Ann Werner Centrumledare Strömpilen Tfn: 090 - 71 96 10, mobil: 070 - 339 55 65

Kontaktperson Umeå Universitet: Boel Elmroth 070 - 387 00 23
Kontaktperson Umeå Kommun: Royne Söderström 070 - 602 14 26
Miljöanalysexpert: Gunnar Granberg, Sustainum 070 - 319 95 98
Butiksrepresentant: Veronica Appelqvist, Lindex 090 - 19 83 05